Opmerking: deze website is bijgehouden tot 2006. Daarna is verder gegaan op:

 

 

http://ingrid-siliakus.exto.nl  (of .be en .org)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

English version

wpe36.jpg (18672 bytes) wpe7.jpg (18355 bytes)
NIeuw werk bij Exto Galerie  (2006)       Abstract werk bij  Galerie Buuf (2005)   Abstract werk  bij Artolive  (2003/2004/2005)   Escher versus Papierarchitectuur (Amsterdamse) gebouwen Boek: 'Van gebouw tot kaart' Chatani/Nakazawa Kunst van het vouwen

Papierarchitectuur -  Ingrid Siliakus

Ingrid haar werk is o.a. te koop bij:
- Galerie Buuf (voorheen Hang): www.galeriebuuf.nl
- Museumwinkel van Museum Cultuur onder een Dak te Apeldoorn: www.coda-apeldoorn.nl
- Museumwinkel van Museum Hilversum (voorheen Goois Museum): www.gooismuseum.nl
- Online verkoop: www.paperartnl.galeriebuuf.nl en
http://www.evermore.com/shop/

Exposities:

 

Huidig:

 

Amsterdam,

Buuf-The Art Centre,                 

'City Breeze',                                                            24/04/2006 - 04/06/2006.

 

Voorbij:

 

U.S.A., New York, Soho, 

Gallery 91: 

'New Media',

26 september/28 oktober 2000.

 

U.S.A., New York,

American Craft Museum:

'Origamic Architecture',

18 mei/2 september 2001.

 

Engeland, Cambridge,

Fitzwilliam College:

'Bos  Autumn Convention',

13 t/m 15 september 2002.

 

Zweden, Gästrike-Hammarby,

Gamla Stenhuset:

'Silhuett och origami',

1 april/11 mei 2002.

 

 U.S.A., Milwaukee, Wisconsin,

'Movable book Society Conference',

19 t/m 21 september 2002.

 

Polen, Poznan,

Museum of H. Sienkiewicz,

'Human',

mei/juni 2003.

 

Spanje, Barcelona,

Sagrada Familia :

International reflection on Gaudi

23 oktober 2003/17 januari 2004.

 

Spain, Barcelona,

Obra Social Caja Madrid,

'Libros móviles y desplegables',

11 maart/29 april, 2005.

 

Spanje, Leon,                                                                EdificioBotines:                                                                        'Libros móviles y desplegables'                                                                       23 juni /21 augustus, 2005.

Amsterdam,                                                                 Gallery Buuf - The Art Centre:         'Heavenly',                                                                           21 augustus/2 oktober, 2005.

Amsterdam,                                                                     Buuf-The Art Centre                                                  'Cheer Up!'                                                                  9/10/2005 - 20/11/2005

Amsterdam,                                                                     Buuf-The Art Centre,                                    'Celebrations'                                                                    27-11-2005 - 08-01-2006

Amsterdam,                                                                     Buuf-The Art Centre,                                                     'Love & Seduce',                                                       15/1/2006 - 26/2/2006            

 

Amsterdam,                                                                     Buuf-The Art Centre,                                                            'Tasty',                                                                     05/3/2006 - 16/4/2006            

 

 

 

 

Persbericht:
Van 10 juni tot en met 10 september 2006 wordt voor de zesde keer de Holland Papier Biennale  georganiseerd in het Museum Rijswijk en CODA museum, Apeldoorn.

(Meer foto's:  Ingrid Siliakus - 'Paper Biennial 2006')
 

De Holland Papier Biennale 2006 bestaat uit: een tentoonstelling met werken van internationale papierkunstenaars in beide musea; een publicatie, getiteld Papier op de vlucht; verder is er in het Museum Rijswijk een boek- en papierwinkel en op zondag 10 september van 13-17 uur een grote papiermarkt. Openingstijden Museum Rijswijk: dinsdag t/m zondag van 12-17 uur, maandag gesloten
 

De Holland Papier Biennale tentoonstelling:

Op de Holland Papier Biennale 2006 is het werk te zien van 28 internationale papierkunstenaars op twee locaties in Nederland. Het Museum Rijswijk toont van 22 kunstenaars een ruime selectie van werken verspreid over alle zalen. CODA Museum exposeert van 20 kunstenaars het monumentale werk, installaties en kunstenaarsboeken.

De kunstenaars, die voor deze Holland Papier Biennale zijn geselecteerd, houden zich intensief bezig met het materiaal papier. Sommigen gaan uit van de pure vezel of maken er pulp van, terwijl anderen handgemaakt of machinaal vervaardigd papier gebruiken. Zij bewerken papier dan verder door het te persen, te perforeren, te vouwen of te snijden.

Een kunstenaar, die met laatstgenoemde techniek werkt, is Ayuk Kuperus. Essentieel voor haar is de beweging en het spel van licht en schaduw. Om dat te bereiken snijdt zij, uit de losse hand, het papier in met een scherp stanleymes. Ontwerper van papierarchitectuur Ingrid Siliakus daarentegen creeert planmatig middels snijden en vouwen ingewikkelde constructies uit 1 vel papier. De uit Frankrijk afkomstige Lucille Moroni gebruikt geen mes en maakt haar geometrische objecten uitsluitend door het vouwen van de bladzijden van de antieke kerkboeken, waarmee zij bij voorkeur werkt. Ook haar landgenoot Jean-Claude Correia gebruikt de techniek van het vouwen, maar dan uit 1 vel papier. Zijn vouwels lijken organisch gegroeid en roepen associaties op met woeste landschappen of de geschubde huid van reptielen.
De Japanse Naoko Serino maakt gebruik van de pure vezel, in dit geval gekaard jute, om ragfijne objecten te maken, die lijken te zijn ontstaan uit de zeewind en de branding. De van oorsprong Columbiaanse Miriam Londono maakt pulp van katoenvezels. Met behulp van een knijpfles schrijft zij 'brieven' aan verre vrienden en familieleden. Na droging ontstaan ragfijne kantwerken met hier en daar nog net leesbare woorden.
Rolf A. Kluenter leerde het papiermaken in Nepal. Hij werkt met lokta -papier van de vezels van de moerbeistruik- dat hij zwart maakt door koolstof door de pulp te mengen. Kluenter maakt een labyrint van lokta schermen, geinspireerd op de stad Sjanghai, waar hij nu woont.
Een aantal kunstenaars op deze papierbiennale verzamelt papier van boeken, tijdschriften of kranten voor hun kunstwerken. De Zuid-Koreaan Kwang-young Chun maakt schilderachtige reliefs door honderden piepschuim vormen te wikkelen in hanji, Koreaans moerbeipapier, afkomstig uit antieke boeken. Weggeworpen inpakpapiertjes van offerandes aan Boeddha vormen, na gedraaid te zijn, de basis van de esotherische werken van de Japanse
Tomoko Ishida. Daartentegen komen de werken van Hans Jurgen Simon, die zijn samengesteld uit samengeperste en gewaaierde tijdschriften, massief over. Zij doen denken aan de golvingen van de aardkorst of de jaarringen van bomen.
 

Biografie Ingrid Siliakus (1955)

Papier architect/kunstenaar te Amsterdam.

Ongeveer 10 jaar geleden ontdekte Ingrid Siliakus de kunstvorm papierarchitectuur toen zij een boek kocht van Masahiro Chatani. Deze laatste (architect en  professor te Japan) is de grondlegger van de papierarchitectuur. Hij ontwikkelde deze vorm van kunst in de vroege jaren van 1980. Bij het zien van het werk van M. Chatani,  raakt Ingrid onmiddellijk geïntrigeerd door de ingenieuze manier waarop deze kaarten worden ontworpen en door de zuiverheid die de werken uitstralen. Na  jarenlang het werk van de grondlegger te hebben bestudeerd, begint ze zelf te ontwerpen.  Inmiddels is haar vermogen tot driedimensionaal denken dusdanig gescherpt, dat zij in staat is complexe patronen te ontwerpen. Papierarchitectuur ontwaakt een diep gezetelde creativiteit in Ingrid en ze vindt in het creëren van de ontwerpen een persoonlijke manier van expressie.  

Ingrid haar voornaamste specialiteit ligt in het ontwerpen van gebouwen van meester architecten en  in complexe abstracte sculpturen.  Haar inspiratiebron bij de abstracte sculpturen is het werk van kunstenaars als M.C. Escher. Bij haar gebouwen zijn dat architecten als Berlage en Gaudi. Ingrid haar kaarten zijn tentoongesteld en gewild in binnen en buitenland.               

Bij het ontwerpen van een papierarchitectuur patroon, wordt met uiterste nauwkeurigheid berekend hoe een object uit slechts 1 vel papier kan worden gecreëerd.  Dit wordt bereikt door middel van gedetailleerd snijden en vouwen.  De kunstenaar heeft het  talent van een architect nodig om een tweedimensionaal patroon te ontwerpen, welke, met de precisie van een chirurg, een driedimensionale wonder van  papier wordt. 

Ingrid aanvaardt opdrachten. Prijzen op aanvraag.

E-mail adres: paperartnl@yahoo.com

 Copyright: Ingrid Siliakus, 2006.

Recent project 2005:

 

- Shamlian Advertising, Philadelphia, U.S.A.,  Kerst ontwerp:  'Delancey Street', oktober/november.

- Xn-editions, Parijs, Frankrijk:          

 participatie (3 ontwerpen en omslag boeken) 'White Book' van Francesca Gabbiani, gelimiteerde oplage (20 stuks).

 

Voornaamste project 2004:

Opdracht  'Museum of Modern Art', New York, U.S.A.:   Invitatiekaarten  opening 'New MoMA building' (kaarten van het nieuwe gebouw).

 

Publicaties:

 

Argentinië, La Plata:

El Dia,

15 mei 2001.

 

U.S.A., Greenwich Village Gazette,

'Origamic Architecture at The American Craft Museum'

27 juli 2001.

 

U.S.A. New York Times,

'Art inReview',

10 augustus 2001. 

 

Argentinië, La Plata:

El Dia,

13 januari 2002.

 

Spanje, Barcelona:

La Vanguardia,

'La magia de los libros desplegables y móviles',

11 maart 2005.

 

Boek:

'Papierachitectuur van gebouw tot kaart',

Uitgeverij Cantecleer, Baarn.

maart 2002.

 

 

Papierarchitectuur links:

- Gerry Stormer:

Virtual Gallery of Origamic Architecture

- Marivi Garrido:

Marivi's Origamic Architecture,

Vanessa's Origamic Architecture,

Heraldry

- Joyce Aysta:

Origami Architecture Greeting Cards by Live Your Dream Designs

- Andrew Crawford:

Evermore Origamic Architecture

(tevens papierarchitectuur maillist en online winkel)

- Takaaki Kihara:

O.A.and M.C. Escher’s Tessellation

- Robert Sabuda:

International Gallery

                                        

Vele andere papierarchitectuur referenties zijn op bovenstaande internet sites te vinden